Plattdüütsch Runn

Up dat nächste Dreepen wüllt wi us frogen »Wat hebbt de Lüüd mokt, as dat Dit und Dat no ni geef«? Wannehr? An’n 29.06.2016 üm halbig Acht. Wo? In’t DRK-Huus Papenwisch 30 in Groothansdörp. Wer fein, wenn du ook kumst, kossen deit dat nix!

Wannern in de Hahnheid

Een Termin in Vörrut, vör den Juni-Mond, sofuurt in’n Kalenner upschriewen! An’n 8. Juni 2016 dropt wi us üm Klock 5 an’n Obend up denn Parkplatz vör de Waldeslust in Hamfell’n – to Wannern in de Hahnheid. Utrichten deit dat wi all de annern verleeden Johr’n Hilde un Gerd Schulz ut Hamfell’n in us Plattdüütsch Runn. Achteran kehrt wi no to een komodig Runn inne Waldeslust in. Wi freit us up veele Wannerslüüd, ook up Lüüd, de villicht blot’s een Spaziergang in de muie Woldluft moken wüllt.

Schullt sonst no Frogen geewen, Utkunft gifft Peter Berndt 04532-2803917

»Plattdüütsch Runn« – Johresprogramm 2016

Us Dreepen, bit up dat Wannern in de Hahnheid, fangt jümmer üm halbig Acht an!

27.01.2016
Ooldjohrsobend – Runn

24.02.2016
Flüchtlinge »Güstern un Hüüt« − Runn.

30.03.2016
Book vörstellen »Keen Bliev von Duer« – P.B.

27. 04.2016
Een kann nix wegsmieten – Runn

25.05.2016
Wat wasst üm uns rümm in de Natur – Runn.

08.06.2016
Aff 17:00 Uhr Wannern in de Hahnheid, achterher komodig bisomensien in de Waldeslust in Hamfelde Stormarn.

29.06.2016
Wat hebbt Lüüd mokt as dat Dit un Dat no ni geef ? – Runn

27.07.2016
Is »Plattdüütsch« no to retten? – Runn.

31.08.2016
Sketche – G. Sch.

28.09.2016
Literatur von oole Autoren / Lyrik un Prosa – H.G. K.

26.10.2016
Aarnte Tiet – Runn (Sprüche von A. Gatermann)

30.11.2016
»Johresutklang« Wihnachtsbäkeree –  Kekse un Koken probeern / Rezepte uttuschen −?Runn

Wi wüllt dit Johr mol versööken, wenn de Tiet dat hergifft öwer dat Een orrer Anner Thema free to snacken. Denn komt ook Maaten anne Reeg de ni so gern Schriewen möcht. Keen Bang’n dat löpt all’ns in ruhige Bahnen aff.

Bedanken möch ick mi bi us Spreekergremium vör de veele Hülp öwert Johr un bi Jo leewe Maaten, de Ji de Runn mit Jo veelen Bidreeg immer so lebennig mokt – Danke!

De Affloop kann sick ännern

------------------------------------------------------------------------------

Am 30. April 1984 wurde die »Plattdüütsch Runn« von Christian Meynerts Rektor i.R. gegründet.

Nach dem Tod von Herrn Christian Meynerts im November 1998 hat sich ein Sprechergremium verständigt, die »Plattdüütsch Runn« im Sinne von Herrn Meynerts weiterzuführen.

Zum Sprechergremium gehören:
Herr Peter Berndt (Leitung), Großhansdorf – 1. Vorsitzender im Heimatverein
Frau  Helga Schaarschmidt, Großhansdorf
Herr Hans-Georg Köpke, Hoisdorf
Herr Horst Brockmüller, Großhansdorf
Frau Waldtraut Buchner, Großhansdorf
Frau Hilde Schulz, Hamfelde

Seit 1999 lebt die »Plattdüütsch Runn« unter dem Dach des Heimatvereins Großhansdorf e.V. Sie trifft sich immer am letzten Mittwoch im Monat um halb Acht zu einer gemütlichen Runde. Die Abende werden von 15-25 Personen besucht. Wir freuen uns über jeden Streiter für unsere plattdeutsche Sprache, der kommt, mitmacht oder nur zuhört und diese schöne farbige Sprache im Ohr der Menschen am Leben erhält.

Es ist wichtig für das Verständnis untereinander, für die Heimat, dass man sie erlebt, schätzen und lieben lernt. Nur wer sich so verhält, versteht die Heimat, die Kultur und unsere schöne alte Muttersprache »Plattdeutsch«, die mittlerweile als eigenständige Sprache in der »Europäischen Charta für Minderheiten-Sprachen« anerkannt und festgeschrieben ist. Auch die Landesverfassung für Schleswig-Holstein liegt in plattdeutscher Sprache vor. Kinder lernen wieder Plattdeutsch an den Schulen, so finden alle 2 Jahre Lesewettbewerbe statt, die mit dem Sieger auf Landesebene ein hohes Niveau erreicht haben.

Unser Ziel ist es, die plattdeutsche Sprache zu erhalten, die Aussprache, das Schreiben zu verbessern und im Wortschatz schon fast Vergessenes wieder mit Leben zu erfüllen.

Wenn es auch schwer fällt, aber solange wir uns in der plattdeutschen Sprache unterhalten und dies der Bevölkerung immer wieder nahebringen – überlebt unsere »Plattdeutsche Sprache«.